Een tonkanees heeft verschillende kleuren en patronen.

Er zijn 3 basisvarianten in patronen. Het zijn point patronen die verschillen in contrast. De hoogste in contrast zijn de points. dan heb je de mink die medium is in contrast en degene met het minste contrast zijn de sepia''s. 

 

Er zijn verschillende kleuren.

Brown (natural bij mink)

Blue

Chocolate (champagne bij mink)

Cinnamon (honey bij mink)

Fawn

Red, cream or apricot

Lilac

Voor meer info:http://nokk.nl/index.php/over-de-rassen 

Ook zijn de kleuren in Torti en Tabby

 

Tabby is er in verschilde varianten. Zo heb je ticked tabby, spotted tabby, mackerel tabby en Blotched tabby.

De tonkanezen op dit moment komen hier bij ons het meeste voor in ticked tabby en ook in wat spotted tabby. 

Wij hebben in April onze kater Quinn gehaald bij cattery von Dachsleren. Quinn zijn moeder is een blotched tabby. Quinn is genetisch getest in de usa en technisch gezien is hij blotched, hij laat dit helaas niet goed zien, omdat het ticked gen in de genen zit en ticked dominant is. Maar door het ticked heen zie je bij hem zijn bijzondere patroon erdoorheen komen. Onze dames zijn dragers van het blotched gen, dus wie weet komt daar een blotched/classic tabby uit.

Onze eerste blotched/ classic tabby kater is geboren in het nestje van Ghaya-Lily&Quinn. We noemen hem Impilou's Bentley 

Vooral de genetica is erg interessant ook wat betreft kleuren. Uit welke kleuren krijg je welke kleuren? Wat is dominant en wat is ressesief. Katten zijn ook dragers van een bepaalde kleur of een tabbypatroon bv. Ook is het belangrijk om te weten of een kat verdunning draagt ja of nee. Een voorbeeld van onze katten:

Alishia & Bentley

Alishia is een lilac ticked tabby solid 

Bentley is een natural blotched tabby mink

Door het solid en mink kunnen we in dit nestje enkel solid en mink kittens krijgen. We kunnen dus geen point krijgen. 
Alisha is lilac dus ze is al verdunt. Lilac is een verdunning van chocolate. 
Bentley draagt verdunning. Hij is een natural mink en als je dat verdunt krijg je blue. Hij draagt geen chocolate. 
De kittens kunnen dus al natural solid of natural mink worden, ze kunnen blue solid of blue mink worden. Doordat Bentley geen chocolate draagt kunnen we geen chocolate of lilac krijgen. De kitten kunnen wel nog tabby zijn. Doordat beide ouders a/A zijn kunnen ze zowel tabby als geen tabby krijgen. Het is dus niet zo, omdat ze beide tabby zijn dat er enkel tabbys uit kunnen komen. Dat komt dus door de kleine a in de genetica. Mochten ze nu A/A zijn dan zijn het allemaal tabby's. Dat komt er een stukje tabby genetica bij... Alishia is een ticked tabby en draagt 1 copie blotched. Bentley is Blotched tabby. Doordat Alishia DUs ticked tabby is wordt de kans al een stuk groter dat er geen bloched uitkomt, omdat ticked dominant is. Ondanks dat is er toch een kansje dat het eruit komt, het blijft een speling van de natuur. Dat maakt het dan ook weer extra spannend en leuk

Maak jouw eigen website met JouwWeb